Ο περίπατος της Μύρινας

Βόλτα στη Μύρινα και το Κάστρο

Ελάτε να περάσουμε μια μέρα μαζί στην πρωτεύουσα του νησιού, την Μύρινα. Η πόλη πήρε το όνομα της από τον βασιλιά Θόα,που έδωσε στην πρωτεύουσα του νησιού το όνομα της γυναίκας του,Μύρινας.Άλλες ονομασίες είναι “Κάστρο”-από το ενετικό κάστρο που βρίσκεται στο λόφο,πάνω από την πόλη και το παλιό λιμάνι της.Πριν ανεβούμε στο Κάστρο θα επισκεφθούμε το Λιμανάκι της Μύρινας με το παραδοσιακό χρώμα του, τα ψαροκάικα και τις ταβέρνες δίπλα στο κύμα.Εκεί,γύρω από το λιμανάκι,υπάρχουν αρκετές ψαροταβέρνες που σερβίρουν φρεσκότατο ψάρι με μια ειδυλλιακή θέα,ιδιαίτερα το βράδυ,όταν φωταγωγείται το κάστρο.

 

Ο περίπατός μας ξεκινά από το παλιό λιμάνι,που θεωρείται κέντρο της πόλης και ανηφορίζουμε για το επιβλητικό Κάστρο που στεφανώνει την πόλη και χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Α’ Κομνηνό.Θα δούμε το Κάστρο να ορθώνεται με πολλούς πύργους κατά μήκος των τειχών του και στο εσωτερικό του θα δούμε οχυρό κτίσμα,καθώς και δεξαμενές.Εάν είμαστε τυχεροί μπορεί να συναντήσουμε και κανένα ελάφι αφού το Κάστρο αποτελεί εδώ και χρόνια πολύτιμο καταφύγιο για τα ελάφια.

 

 

 

Αφού κάνουμε τη βόλτα μας στο Κάστρο και βγάλουμε φωτογραφίες θα κατεβούμε από την άλλη πλευρά στο Ρωμέικο Γυαλό,αφού πρώτα συναντήσουμε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.Εκεί υπάρχουν πολλά μαγαζιά για καφέ και φαγητό.Θα θαυμάσουμε μια σειρά από αξιόλογα νεοκλασικά αρχοντικά.

 

 

Θα καταλήξουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει ευρήματα της Πολιόχνης, του Καβειρίου, της Ηφαιστείας, σποραδικά ευρήματα που βρέθηκαν σε όλο το νησί αλλά και στη Μύρινα κατά τις εκσκαφές θεμελιώσεων. Στεγάζεται σ ‘ένα κτήριο, το οποίο  μέσα από πολλές προσπάθειες και περιπέτειες λειτούργησε το 1961.Τη δεκαετία του ’90 έγιναν επισκευές και σημαντική ανακαίνιση ώστε να αναδειχθούν τα σπουδαία ευρήματα και να γίνουν προσιτά στο ευρύ κοινό. Στόχος ήταν μέσα από την έκθεση να εξασφαλιστεί η ανάδειξη των αρχαιοτήτων του νησιού, ακολουθώντας μια διαδρομή με χρονολογική σειρά.

Μετά την επίσκεψη μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο,αρχίζει ο περίπατος μας στον πεζόδρομο της κεντρικής αγοράς της Μύρινας. 

Υπάρχουν κάθε λογής μαγαζιά,που συνυπάρχουν αρμονικά τα πιο σύγχρονα εμπορεύματα με τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.

 

Σας προσκαλούμε στην παρέα μας να απολαύσουμε έναν όμορφο περίπατο στην Μύρινα