Ο περίπατος της Μύρινας

Βόλτα στη Μύρινα και το Κάστρο

Ελάτε να περάσουμε μια μέρα μαζί στην πρωτεύουσα του νησιού, την Μύρινα όπου χτυπά η καρδιά της Λήμνου.Η πόλη πήρε το όνομα της από τον βασιλιά Θόα,που έδωσε στην πρωτεύουσα του νησιού το όνομα της γυναίκας του,Μύρινας.Άλλες ονομασίες είναι “Κάστρο” από το ενετικό κάστρο που βρίσκεται στο λόφο,πάνω από την πόλη και το παλιό λιμάνι της.Κοντά στο κάστρο, ζούσαν  η φρουρά και οι οικογένειες των Τούρκων γι’ αυτό και  ονομάστηκε ‘Τούρκικος Γιαλός’. Εκεί σήμερα δεσπόζει το νέο λιμάνι καθώς και η μαρίνα. Η άλλη πλευρά του κάστρου, όπου εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες, γύρω από τη Μητρόπολη και την εκκλησία τους, ονομάστηκε Ρωμέικος Γιαλός. Στα βόρεια της Μύρινας βρίσκεται ο λόφος του Αγίου Αθανασίου με το ομώνυμο εκκλησάκι και στα νότια το νησί του Αγίου Ευστράτιου είναι ελαφρώς ορατό. Το Άγιον  Όρος ξεπροβάλλει στα βορειοδυτικά, κυρίως το σούρουπο.Και στους δύο γιαλούς θα βρείτε τα πιο γνωστά  και  πολυσύχναστα καφέ μπαρ και εστιατόρια της πόλης. Το χάζι στα αρχοντόσπιτα και στις μοσχομυριστές αυλές, η περαντζάδα και τα ψώνια στην πλακόστρωτη αγορά, η στάση για καφέ ή μεζέ στα στέκια του κέντρου, όλα αποτελούν μια πρωτόγνωρη, άλλοτε αρχοντική κι άλλοτε απλοϊκή και αυθεντική εμπειρία.

Πριν ανεβούμε στο Κάστρο θα επισκεφθούμε το Λιμανάκι της Μύρινας με το παραδοσιακό χρώμα του, τα ψαροκάικα και τις ταβέρνες δίπλα στο κύμα.Εκεί,γύρω από το λιμανάκι,υπάρχουν αρκετές ψαροταβέρνες που σερβίρουν φρεσκότατο ψάρι με μια ειδυλλιακή θέα,ιδιαίτερα το βράδυ,όταν φωταγωγείται το κάστρο.

 

Στη συνέχεια ανηφορίζουμε για το επιβλητικό Κάστρο που στεφανώνει την πόλη.

 

Το Κάστρο της Μύρινας οικοδομήθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα και ήταν ένα από τα ισχυρότερα του Αιγαίου πελάγους.Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του σύγχρονου οικισμού και δεσπόζει σε μια απότομη χερσόνησο.

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, περίπου το 1186, ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Α Κομνηνός ίδρυσε το κάστρο πάνω στα απομεινάρια των αρχαϊκών και ελληνιστικών χρόνων. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, επισκευάστηκε και επεκτάθηκε, ενώ οφείλει το ρεύμα του κυρίως από την εποχή του Βενετού άρχοντα της Λήμνου Philocalo Navigaioso, ο οποίος οχύρωσε τη Μύρινα το 1207. Αργότερα, κάτω από τους Οθωμανούς, προστέθηκαν και ανακατασκευές κυρίως στο εσωτερικό. Καλύπτει έκταση 144 στρεμμάτων και τα τείχη του έχουν μέγιστο ύψος 120 μ. Κτίσθηκε στα ερείπια των πελασγικών τειχών και στην κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν υλικά από την κλασική ακρόπολη της πόλης, που εξαφανίστηκε. Τη σημερινή μορφή απέκτησε κατά την ενετοκρατία.

Διαχρονικά υπήρξε το ισχυρότερο φρούριο της Λήμνου με τριπλό τείχος, 14 πύργους, βαθιά τάφρο στα ανατολικά και 150 κανόνια. Η ίδια η πόλη της Μύρινας ονομαζόταν Κάστρο μέχρι το 1955. Στην ανατολική κεντρική πύλη οδηγούσε λιθόστρωτο μονοπάτι.  Μια μικρότερη βορεινή πύλη υπάρχει κοντά στην ακτή του Ρωμέικου Γιαλού.Εκεί ζουν αρκετά αγριοκάτσικα και μια πολυπληθής ομάδα από ελάφια! Πρόκειται για τα γνωστά πλατώνια, που μεταφέρθηκαν πριν μερικές δεκαετίες από τη Ρόδο, πολλαπλασιάστηκαν και έγιναν οι νέοι κάτοικοι του κάστρου. Το κάστρο είναι ανοικτό και επισκέψιμο όλες τις ώρες.

Αφού κάνουμε τη βόλτα μας στο Κάστρο και βγάλουμε φωτογραφίες θα κατεβούμε από την άλλη πλευρά στο Ρωμέικο Γυαλό,αφού πρώτα συναντήσουμε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Εκεί υπάρχουν  πολλά μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Θα θαυμάσουμε μια σειρά από αξιόλογα νεοκλασικά αρχοντικά.

 

Θα καταλήξουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σ ‘ένα κτήριο, το οποίο  μέσα από πολλές προσπάθειες και περιπέτειες λειτούργησε το 1961.Τη δεκαετία του ’90 έγιναν επισκευές και σημαντική ανακαίνιση ώστε να αναδειχθούν τα σπουδαία ευρήματα και να γίνουν προσιτά στο ευρύ κοινό.

Το μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα από ολόκληρη τη Λήμνο (κυρίως Ηφαιστεία, Καβείρια, Πολιόχνη και Μύρινα), καθώς και αρχαιότητες της Ίμβρου, τις οποίες είχε αποστείλει στην Αθήνα ο Επίσκοπος εν όψει της Μικρασιατικής καταστροφής. Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να ακολουθήσει τη χρονολογική  εξέλιξη της ιστορίας του νησιού, από τη Χαλκολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο, μέσω των εκθεμάτων που συνοδεύονται από φωτογραφίες ανασκαφών, χάρτες, επεξηγηματικές πινακίδες και διαφάνειες. Στο ισόγειο παρουσιάζεται η προϊστορική Λήμνος, με ευρήματα από την Πολιόχνη, ποικίλα τεχνήματα της Μύρινας, καθώς και δείγματα μυκηναϊκής κεραμικής από το Κουκονήσι. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και τα μαρμάρινα εκθέματα του μουσείου, γλυπτά, επιγραφές και επιτύμβιες στήλες από τη Λήμνο και την Ίμβρο. Το θαυμασμό προκαλούν το αντίγραφο του έρωτα, έργο του γλύπτη Λύσσιπου κι ο Γανυμήδης από τραπεζοφόρο.Στο δεύτερο όροφο ο επισκέπτης ξεναγείται στη Λήμνο του 8ου ,7ου και 6ου π.Χ. αιώνα. Αρχίζει από το Ιερό των Καβείρων, με τον εξαιρετικό οστέινο αυλό και τα αγγεία του αποθέτη. Συνεχίζει στην Ηφαιστεία, με τα κτερίσματα των τάφων και τα αφιερώματα του ιερού της Μεγάλης Θεάς. Ξεχωριστές ανάμεσα τους είναι οι σφίγγες και οι σειρήνες, θεότητες του Κάτω Κόσμου. Κατόπιν ο επισκέπτης οδηγείται στη Μύρινα, στα ευρήματα του ιερού της Αρτέμιδος και στο θυσιασμένο νεαρό ταύρο. Από τα υπόλοιπα ευρήματα της Μύρινας, εντύπωση προκαλούν οι γυναικείες μουσικές μορφές που παίζουν κιθάρα. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στην κλασική και ελληνιστική Λήμνο, με αττικά μελαμβαφή αγγεία, ειδώλια και σκεύη από τους τάφους των Αθηναίων κληρούχων. Η έκθεση ολοκληρώνεται με τη Λήμνο των ελληνιστικών χρόνων, με εκθέματα από το Καβείριο και τα εργαστήρια κεραμικής της Μύρινας και της Ηφαιστείας (μήτρες αγγείων και ειδωλίων, σφραγίδες, κεραμικούς τροχούς), καθώς και επιγραφικές μαρτυρίες από τη ρωμαϊκή Λήμνο.Ο δεύτερος όροφος δεν είναι επισκέψιμος λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε το νησί της Λήμνου τον Μάιο του 2014.

 

Μετά την επίσκεψη μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο,αρχίζει ο περίπατος μας στον πεζόδρομο της κεντρικής αγοράς της Μύρινας. Υπάρχουν κάθε λογής μαγαζιά,που συνυπάρχουν αρμονικά τα πιο σύγχρονα εμπορεύματα με τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.

 

 

Σας προσκαλούμε στην παρέα μας να απολαύσουμε έναν όμορφο περίπατο στην Μύρινα