Πολιτιστικές & Εορταστικές εκδηλώσεις

 

Πανηγύρια

Πολλά είναι τα πανηγύρια προς τιμήν των Αγίων της Ορθόδοξης εκκλησίας στο νησί, όπως το πανηγύρι της Παναγίας σε πολλές περιοχές του νησιού τον δεκαπενταύγουστο, το πανηγύρι της Παναγιάς της Κακκαβιώτισσας την Τρίτη του Πάσχα, το πανηγύρι του Αγίου Σώζοντα στις 6 Σεπτεμβρίου, παραμονή της εορτής, στη Σκανδάλη που είναι και ο πολιούχος του νησιού και το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα (περιοχή Ανδρωνίου – Μύρινα) παραμονή της εορτής 26 Ιουλίου. Πιο γνωστό όμως από όλα είναι το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου στην Καλλιόπη όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου. Εκεί κάθε χρόνο, από την εποχή της τουρκοκρατίας ακόμη, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιούνται ιπποδρομίες και βραβεύονται οι τρεις πρώτοι αναβάτες με τα άλογά τους, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καλλιόπης.

Οι Λημνιοί διοργανώνουν την Παρασκευή του Πάσχα στον Κότσινα πατροπαράδοτη ζωοπανήγυρη και μεγάλο πανηγύρι στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με το αγίασμα, αναβιώνουν το «γουρουνοπάζαρο» στο Ρωμανού, την παραδοσιακή αγοραπωλησία χοίρων όπως γίνεται εδώ και αιώνες στο πανηγύρι στη μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου στις 21 Μαΐου.

 

Κακανούρες

Στις 23 Ιουνίου, παραμονή της εορτής του Αη Γιαννιού, γιορτάζεται στη Λήμνο ένα έθιμο γνωστό ως κακανούρες. Eίναι από τα πιο ονομαστά πανηγύρια σε ολόκληρο το Αιγαίο. Αφού μαζευτούν οι κάτοικοι σε ανοιχτό χώρο ή στις πλατείες των χωριών, ανάβουν φωτιές από άχυρα και στεφάνια που έχουν φτιάξει από την Πρωτομαγιά και πηδούν πάνω από αυτές τρεις φορές – αριθμός συμβολικός για τους χριστιανούς. Λεβέντες νέοι αλλά και γερόντισσες με τις μακριές παραδοσιακές τους φούστες, ακόμα και μωρά στην αγκαλιά του γονιού τους θα δρασκελίσουν τρεις φορές, όπως ορίζει το έθιμο, την φλεγόμενη αρμαθιά από καλαμιές, κληματσίδες και γαϊδουράγκαθα, για κάθαρση και μια καινούρια αρχή. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.

 

Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου

Τον Ιούλιο κάθε χρόνο από το 2017, λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου «Lemnos Philema»  από το Σύλλογο Γαστρονομίας & Οίνου Λήμνου, με πολλούς γνωστούς καλεσμένους, αναδεικνύοντας την τοπική γαστρονομία της Λήμνου με ένα διαδραστικό και αυθεντικό τρόπο, αυτόν της φιλοξενίας και του φιλέματος. Το Lemnos Philema στοχεύει στο να παρουσιάζει ολιστικά τη γαστρονομία της Λήμνου δημιουργώντας μια γαστρονομική κοινότητα με παραγωγούς και εστιατόρια του νησιού.

 

 

Γιορτή Κρασιού

Το κατεξοχήν αμπελουργικό χωριό της Λήμνου, ο Άγιος Δημήτριος, φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι ένα νησιώτικο ξεφάντωμα-σπονδή στον Διόνυσο, καθόλου φολκλόρ και «τουριστικό» όπως συνήθως ακούγονται τέτοιες γιορτές, αλλά γνήσια λαϊκή εμπειρία οινικής και γευστικής πατριδογνωσίας. Το πρώτο Σαββατόβραδο μετά το Δεκαπενταύγουστο, παραπάνω από δυο χιλιάδες κόσμος θα περάσουν από το προαύλιο του δημοτικού σχολείου του χωριού για να δοκιμάσουν δωρεάν όλη την γκάμα των κρασιών της Λήμνου, ξηρά και γλυκά, λευκά, ροζέ και κόκκινα, που προσφέρει δωρεάν και απλόχερα στους επισκέπτες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου.

 

Γιορτή σαρδέλας

Το ψαράκι που αλιεύεται στους ψαρότοπους του νησιού, εκλεκτός μεζές του λημνιού τσίπουρου και ούζου, έχει τον Αύγουστο την τιμητική του. Ο Δήμος Λήμνου οργανώνει κάθε χρόνο τη Γιορτή της Σαρδέλας και σε διαφορετική τοποθεσία του νησιού, που θα σας οδηγήσει πότε στο αλιευτικό λιμανάκι της Πλάκας, στο βορειοανατολικότερο άκρο του νησιού, πότε στο εκκλησάκι του Σωτήρα την παραμονή της γιορτής της 6ης Αυγούστου και πότε στο προαύλιο του ναού του Αγίου Σώζοντος στη Φισίνη για τη γιορτή της σαρδέλας, που συνδυάζεται με το πανηγύρι στη χάρη του πολιούχου της Λήμνου, 6 Σεπτεμβρίου. Γευτείτε ολόφρεσκες σαρδέλες του Αιγαίου, που ψήνονται επιτόπου και συνοδεύονται με κρασί, καθώς οι οργανοπαίκτες ξεσηκώνουν τον κόσμο για χορό ως το πρωί, με μπουζούκι, κιθάρες, ακορντεόν ή με το παραδοσιακό σαντούρι.

 

Γιορτή ρακιού

Ελάτε στον Μούδρο να κάνετε το γύρο του νησιού με ένα ποτηράκι ρακί. Τη θεματική αυτή γιορτή διοργανώνει εδώ και μια πενταετία με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μούδρου υπό την αιγίδα του Δήμου Λήμνου, κάπου ανάμεσα σε Οκτώβριο με Δεκέμβριο, ανάλογα με την παραγωγή των λακαριών.

 

 

Ιπποδρομίες στον Άγιο Γεώργιο Καλλιόπης

«Καβάλα παν΄στην εκκλησία καβάλα προσκυνάνε» οι πιστοί στο χωριό Καλλιόπη της Λήμνου, γιορτάζοντας κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου τον Άι-Γιώργη κυριολεκτικά ως Καβαλάρη και Τροπαιοφόρο με ιπποδρομίες εφάμιλλες σε θέαμα και δράση με εκείνες της Σιένας. Το παμπάλαιο δρώμενο, από τα πιο θεαματικά έθιμα στο νησί, έχει ρίζες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με την παράδοση ενώ οι Τούρκοι γιόρταζαν το ραμαζάνι τους κι ήταν συγκεντρωμένοι στο τζαμί στον Άγιο Υπάτιο, πήγαν κάτοικοι της Καλλιόπης και τους έκλεψαν τα άλογα. Επειδή δεν είχαν πού να τα κρύψουν, τα αμόλησαν  να τρέχουν κατά ομάδες στην κοντινή παραλία του Κέρους. Έτσι, καθιερώθηκαν οι ιπποδρομίες γύρω στα 1860. Όμως, επειδή οι Τούρκοι δεν είδαν στην αρχή με καλό μάτι τους ιππικούς αγώνες, καθώς λένε, ερχόταν στον ύπνο τους ο Άι-Γιώργης και τους χτυπούσε, με αποτέλεσμα να σεβαστούν το έθιμο των χριστιανών αλλά και να πάρουν μέρος στους αγώνες προς τιμήν του Άι-Γιώργη! Έλληνες και τούρκοι αναβάτες κατέβαιναν στις κούρσες της 23ης Απριλίου, ανήμερα της χάρης του Αγίου, σε διαφορετικές ομάδες. Οι ιππικοί αγώνες της Καλλιόπης συνεχίζονται ανελλιπώς από τα μέσα του 19ου ως σήμερα, με μια μικρή ανάπαυλα μόνο για δύο χρόνια στον πόλεμο του ΄40, επειδή δεν υπήρχαν νέοι στο χωριό να αγωνιστούν. Στις μέρες μας, οι κάτοικοι της Καλιόπης και των άλλων γειτονικών χωρίων, εκτρέφουν και προπονούν άλογα αποκλειστικά και μόνο για να λάβουν μέρος στις ιπποδρομίες. Οι αναβάτες αγωνίζονται σε άλογα χωρίς σέλες, διανύοντας την απόσταση τριών χιλιομέτρων από τους Αργιόνες μέχρι την κεντρική πλατεία του χωριού. Οι τρείς πρώτοι νικητές, καβάλα στα άλογά τους, δρασκελίζουν την πέτρινη λαξευτή είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου του 19ου αιώνα, τροπαιοφόροι με κόκκινο μαντήλι στο λαιμό και βραβεύονται από τον ιερέα κάτω από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των προσκυνητών. Ο εφημέριος του Άι-Γιώργη θα σταυρώσει το άλογο και θα δώσει στον αναβάτη ως έπαθλο ένα μετάλλιο με κόκκινη κορδέλα ενώ παλαιότερα ένα αρνί με κόκκινο μαντήλι δεμένο στο λαιμό. Μετά τη βράβευση στο προαύλιο της εκκλησίας ξεκινά το γλέντι με παραδοσιακούς χώρους, φαγητό και κρασί που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Άγιος Γεώργιος” Κέρους.