Εξερευνώντας το υδάτινο σύμπαν.
Πεντακάθαρες θάλασσες, τεράστιος υποθαλάσσιος πλούτος και ατέλειωτες επιλογές εξερεύνησης. Υποβρύχια φωτογραφία, υποβρύχιο ψάρεμα, γνωριμία με τη χλωρίδα και την πανίδα στο βυθό της θάλασσας. Η γεωλογία της Λήμνου φρόντισε να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για αυτούς που θέλουν να πάνε βαθιά στην αγκαλιά της θάλασσας. Ανεξάντλητη πηγή περιπέτειας και ανακάλυψης, οι θάλασσες της Λήμνου προσελκύουν όλο και περισσότερους δύτες.
Η Λήμνος θεωρείται ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα διατηρημένα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου. Εάν λοιπόν ασχολείστε με το κολύμπι και τις καταδύσεις, ή θα επιθυμούσατε να μυηθείτε στον κόσμο του βυθού, είναι ο κατάλληλος προορισμός για εσάς.
Οι πεντακάθαρες θάλασσες κι ένας τεράστιος υποθαλάσσιος πλούτος, από τα λιβάδια Ποσειδωνίας μέχρι την μεγάλη ποικιλία ιχθυοπανίδας από τουλάχιστον 40 είδη ψαριών και οστρακοειδών, ανοίγονται μπροστά σας προσφέροντας εικόνες μαγικές. Άλλωστε, οι ιδιαίτεροι υποθαλάσσιοι γεωλογικοί σχηματισμοί που οφείλονται στην ηφαιστειακή δράση της περιοχής προσφέρουν ένα θέαμα μοναδικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νησί και συγκεκριμένα στη Νέα Κούταλη από το 1963 έως το 1970 λειτούργησε Κρατική Σχολή Δυτών ως αποτέλεσμα της αγάπης των κατοίκων για την κατάδυση και τη σπογγαλιεία.
Ο βυθός της θάλασσας στη Λήμνο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μεγάλη ποικιλία.
Ο βυθός στις βραχώδεις ακτές που βρίσκονται από τον Εβγάτη μέχρι τον κόλπο του Μούδρου, είναι εντελώς διαφορετικός από το βυθό των βόρειων και βορειοανατολικών ακτών, ή των ακτών γύρω από τη Μύρινα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τις καταδύσεις, καθώς τα ρεύματα σε ορισμένα σημεία, ειδικά ανατολικά και βορειοανατολικά είναι δυνατά. Για την ασφάλεια των αρχαιολογικών θησαυρών, απαγορεύονται οι καταδύσεις στην περιοχή της Μύρινας και από τον κόλπο του Μπουρνιά, μέχρι την Πλάκα.
Στο νησί δραστηριοποιούνται αρκετές σχολές καταδύσεων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε έμπειρους, αλλά και αρχάριους δύτες.Η σχολή καταδύσεων στο Μούδρο εκπαιδεύει τους αρχάριους και αποτελεί σημείο συνάντησης των έμπειρων δυτών. Μετά τη βασική εκπαίδευση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καταδυθεί έως τα 6 μέτρα, συνοδεία του εκπαιδευτή. Και φυσικά, συνεχίζοντας τα μαθήματα φτάνει στο σημείο να κάνει μόνος του καταδύσεις. Από τα ομορφότερα σημεία του νησιού για υποβρύχια εξερεύνηση, είναι ένα ναυάγιο στο Κόμπι, στη χερσόνησο του Φακού και ένα σημείο με βράχια που θυμίζουν έντονα πυραμίδες, στoν Εβγάτη, αλλά και στη βραχονησίδα Πρασονήσι.