Παρατήρηση Πουλιών(Birdwatching)

Πολλοί άνθρωποι σε όλα τα σημεία του πλανήτη ασχολούνται με την παρατήρηση πουλιών(bird watching).Είναι μία ασχολία που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Ελλάδα, κερδίζοντας όλο και περισσότερους φίλους.

Η παρατήρηση πουλιών είναι η ευκολότερη παρατήρηση στην ομάδα των άγριων ζώων καθώς τα πουλιά, όσο καμία άλλη κατηγορία οργανισμών, προσφέρονται ιδιαίτερα γι’ αυτό τον σκοπό μιας και πετούν και έτσι γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά. Ενώ η παρατήρηση της συμπεριφοράς τους, η ανακάλυψη της ποικιλότητας των χρωμάτων τους και το άκουσμα του κελαηδίσματος τους είναι μία πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία.Η γνωριμία με τους υπόλοιπους « συγκάτοικους » του πλανήτη απαιτεί συχνά συναρπαστικές αναζητήσεις σε νέα μέρη, όπου νέες εμπειρίες και εικόνες αποκαλύπτονται σε ένα συνδυασμό διασκέδασης και γνώσης.

Ροζ φλαμίνγκο, κατάλευκοι κύκνοι, λεπτεπίλεπτοι λευκοτσικνιάδες, καμαρωτές νησιώτικες πέρδικες, μικρόσωμα κιρκινέζια. Η Λήμνος είναι το σπίτι τους.

Ενδιάμεσος σταθμός ανάπαυσης και τόπος διαχείμασης για δεκάδες είδη μεταναστευτικών πουλιών, η Λήμνος αποτελεί μία ιδανική επιλογή για birdwatching.

Το μοντέλο ήπιας ανάπτυξης που ακολούθησε το νησί και η ύπαρξη περιοχών με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, καθιστούν τη Λήμνο ξεχωριστή επιλογή για τους λάτρεις του είδους. Κιάλια, φωτογραφικές μηχανές και αγάπη για τη φύση, είναι ο βασικός εξοπλισμός. Το birdwatching είναι  μία δραστηριότητα με επιστημονικό ενδιαφέρον που αποτελεί ταυτόχρονα και μία σπάνια αισθητική εμπειρία.

Μοναδική περιοχή σε όλο το Αιγαίο ο υγρότοπος Χορταρόλιμνη– Λίμνη Αλυκή, με συνολική έκταση περίπου 18.000 στρεμμάτων, ενταγμένη στο δίκτυο Νatura 2000, είναι μία κορυφαία επιλογή για τους birdwatchers . Περισσότερα από 30 μεταναστευτικά και ενδημικά είδη, όπως λευκοτσικνιάδες, ερωδιοί, κιρκινέζια, νησιώτικες πέρδικες και φλαμίνγκο περνούν εδώ τους χειμώνες τους.Μπορείτε να απολαύσετε το μεγαλείο τους από τα παρατηρητήρια πουλιών που υπάρχουν στις τρείς λίμνες, σε σημεία που προσεγγίζονται οδικώς.

Σημαντικοί υγρότοποι εντοπίζονται διάσπαρτοι στο νησί και φιλοξενούν σημαντικούς πληθυσμούς πουλιών: στον κόλπο του Μούδρου, στην περιοχή του αεροδρομίου, στο Παλαιό Πεδινό και στη Νέα Κούταλη.

Εκτός από τους υγρότοπους , ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές μπορεί κανείς να συναντήσει σπάνια πουλιά. Στα χωριά Ρουσσοπούλι , Ρεπανίδι , Κοντοπούλι και Καλλιόπη φωλιάζουν κιρκινέζια, μικρόσωμα γεράκια που ζουν κοντά στους ανθρώπους, και φτιάχνουν τις φωλιές τους στα κεραμίδια των σπιτιών ή σε ερείπια.

Σας περιμένουμε στην παρέα μας για να βιώσουμε  μαζί μια ανεπανάληπτη και ξεχωριστή εμπειρία.