Discover Lemnos

Για εσάς που θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τη Λήμνο ,η εκδρομή μας περιλαμβάνει εξαιρετικά ιδιαίτερους και εντυπωσιακούς προορισμούς,οι οποίοι όμως είναι δυσπρόσιτοι με ένα απλό όχημα. Σας δίνουμε λοιπόν την ευκαιρία να τους εξερευνήσετε μαζί μας και να ανακαλύψετε τις σπάνιες φυσικές ομορφιές που έχει να προσφέρει το νησί μας.

 

Η εκδρομή μας αρχίζει στις 9 το πρωί με προορισμό το νησάκι Πούντα απέναντι από την Νέα Κούταλη, το χωριό των σφουγγαράδων .Το χωριό χτίστηκε από τους πρόσφυγες της Προποντίδας και αποτέλεσε ένα από τα ελάχιστα χωριά που διατήρησε τον πληθυσμό του και στην μεταπολεμική περίοδο. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου αποτελεί εντυπωσιακό θέαμα,καθώς είναι χτισμένη πάνω στο νησάκι.

 

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς τα  βορειοανατολικά της Λήμνου όπου θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας, της δεύτερης σημαντικότερης πόλης της Λήμνου μετά τη Μύρινα.Η Ηφαιστία,η μεγαλύτερη και αρχαιότερη -κατά τους ιστορικούς χρόνους- πόλη της Λήμνου (1000 π.Χ.-1200 μ.Χ.) ήταν μία από τις δύο πόλεις-κράτη της αρχαίας Λήμνου. Προστάτης της πόλης ήταν ο θεός Ήφαιστος. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές μπόρεσαν να αποκαλύψουν μεταξύ των άλλων τo ιερό της Μεγάλης Θεάς, νεκροπόλεις, λουτρά,ένα μεγάλο οίκημα -πιθανότατα ανάκτορο και πλήρως αναπαλαιωμένο ελληνιστικό-ρωμαϊκό θέατρo το οποίο εγκαινιάστηκε μόλις το 2010.Η κατασκευή του λίθινου θεάτρου της Ηφαιστίας, που κατατάσσεται μεταξύ των αρχαιότερων του ελληνικού κόσμου, τοποθετείται στο τέλος του 5ου ή τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.

Μετά την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο θα σταματήσουμε στην όμορφη πλατεία του Κοντοπουλίου για να απολαύσουμε τον πρωινό μας καφέ και αφού περάσουμε έξω από τα όμορφα χωριά Ρεπανίδι, Κότσινας, Βάρος και Ατσική, και φτάσουμε στο βόρειο τμήμα του νησιού ,θα καταλήξουμε στο Προπούλι. Εκεί θα δούμε ένα σπάνιο γεωλογικό πάρκο, αξιοθέατο μοναδικής ομορφιάς, Φαρακλά ή Φαλακρά, το οποίο χαρακτηρίζεται από διάφορους βραχώδεις σχηματισμούς ιδιαίτερης γεωμορφολογικής αξίας, οι οποίοι μας δίνουν την εντύπωση ότι είναι λαξευμένοι σαν γλυπτά  . Αυτοί οι βραχώδεις σχηματισμοί δημιουργήθηκαν από την τρεχούμενη καυτή λάβα των ηφαιστείων, η οποία αφού ήρθε σε επαφή με το θαλασσινό νερό, ψύχθηκε και σχημάτισε αυτά τα αλλόκοτα πετρώματα. Θα θαυμάσουμε αυτά τα γεωλογικά μορφώματα ,θα βγάλουμε φωτογραφίες απολαμβάνοντας τα δημιουργήματα της φύσης.

Στην πορεία θα διανύσουμε 3 χιλιόμετρα και αφού διασχίσουμε το χωριό Κατάλακκος θα δούμε τις περίφημες    Αμμοθίνες, τη γνωστή Σαχάρα της Λήμνου, οι οποίες καλύπτουν έκταση 70 στρεμμάτων περίπου.Οι Αμμοθίνες αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο και διαφορετικό τοπίο με ελάχιστη βλάστηση, που προσελκύουν συνεχώς περισσότερους λάτρεις των αξιοπερίεργων της φύσης. Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι ανασχηματίζουν συνεχώς τη μορφή αυτών των χρυσαφένιων βουνών από άμμο, με αποτέλεσμα ένα ασυνήθιστο οπτικό θέαμα κόντρα στην καταγάλανη θάλασσα.

Στη συνέχεια θα πάμε στην παραλία Γομάτι, όπου θα κάνουμε στάση για μπάνιο και θα απολαύσουμε τα καταπληκτικά νερά, την χρυσή αμμουδιά και θα φάμε στην φημισμένη ταβέρνα Φλωμάρι, όπου θα δοκιμάσουμε εκλεκτές τοπικές νοστιμιές και εδέσματα.

Επιστροφή στις 4:30μ.μ.