Πεζοπορία στην Παναγία Κακαβιώτισσα

Κάνουμε πεζοπορία σε μονοπάτι προς την Κακαβιώτισσα έχοντας θέα πολλά μέρη του νησιού.

Από τα πιο ατμοσφαιρικά ξωκλήσια του Αιγαίου, γαντζωμένη σαν αετοφωλιά στην εσοχή ενός βράχου, η Παναγιά η Κακαβιώτισσα καλεί σε προσκύνημα τους ακαταπόνητους αναβάτες και σύγχρονους αναχωρητές.

Η μοναδική θέα κι η γαλήνη του τοπίου θα σας αποζημιώσουν για την ανάβαση.Πίσω στο 1305,στο μετόχι της Μονής Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους, βρήκαν καταφύγιο μοναχοί από τον Άγιο Ευστράτιο για να προστατευθούν από τις επιδρομές των Τούρκων. Έχτισαν το ναϊσκο για να λειτουργούνται, σε θέση που πιθανότατα φιλοξένησε παλαιοχριστιανικό ναό. Κάποτε οι μοναχοί πέθαναν,καινούργιοι δεν ήρθαν κι ο τελευταίος ασκητής αποφάσισε να γυρίσει στο Άγιο Όρος .Πριν φύγει,εμπιστεύθηκε την εικόνα της Παναγίας σε  ξωμάχο από την οικογένεια Μουμτζή στον Κόντια και τον παρακάλεσε να ανεβάζει την εικόνα στο ναό κάθε Λαμπροτρίτη να τη λειτουργεί. Ύστερα, σύμφωνα με την παράδοση,έκανε βάρκα το ράσο του και σάλπαρε για τον Άθω.

Ακόμα και σήμερα, κάθε Τρίτη του Πάσχα, οι απόγονοι της οικογένειας ανεβάζουν την εικόνα στην Παναγία την Κακαβιώτισσα και πλήθος από προσκυνητές συρρέουν για τη γιορτή, να ανάψουν κερί στο ξωκλήσι, που δεν έχει ψηλούς τοίχους και σκεπή παρά μόνον έναν χαμηλό αυλόγυρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας