Αυτή η εκδρομή είναι καθαρά ιστορικού ενδιαφέροντος και έχει σκοπό να τιμήσει τις γενναίες ψυχές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και κυρίως της εκστρατείας της Καλλίπολης. Η σχέση της Λήμνου με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και η τίμηση του ΑΝΖΑΚ έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς και για αυτό σας διαβεβαιώνουμε ότι θα μείνετε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας.
Επισκεπτόμαστε τα συμμαχικά νεκροταφεία στο Πορτιανού και στον Μούδρο, την κατασκήνωση Σαρπί και το λιμάνι του Μούδρου.
Οι τραυματίες,οι άρρωστοι και οι αποκαμωμένοι στρατιώτες έβρισκαν καταφύγιο στη Λήμνο. Στο νησί κατασκευάζονταν αποβάθρες,απόθηκες,δρόμοι, εγκαταστάσεις ασφαλάτωσης, γραμμές για βαγονέτα και λειτουργούσαν νοσοκομεία εκστρατείας καθώς και αναρρωτήριο. Οι συνθήκες που αντιμετώπιζαν τα στρατεύματα ήταν συχνά αντίξοες αλλά η παραμονή στη Λήμνο επιφύλαττε κι ευχάριστες στιγμές.Οι επισκέψεις στην πρωτεύουσα και το κάστρο της, στα πανηγύρια και στις εκκλησίες, στα καφενεία και τα μικρομάγαζα αποτελούσαν ευεργετικές αποδράσεις για το στράτευμα. Παρά τις διαφορές στο βιοτικό επίπεδο, η στάση των ντόπιων απέναντι στους στρατιώτες ήταν ιδιαίτερα θερμή.
Έτσι δημιουργήθηκε μια ζεστή σχέση μεταξύ των στρατευμάτων της Αυστραλίας, της Αγγλίας, της Ν. Ζηλανδίας , της Ινδίας όπως και της Γαλλίας και του Καναδά με τους ντόπιους. Το νησί της Λήμνου πρόσφερε γαλήνη, ειρήνη και παρηγοριά,μέσα σε έναν τρομερό πόλεμο.
Η Συνθήκη του Μούδρου στις 30/10/1918 σηματοδότησε τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τρία κοιμητήρια διατηρούνται στη Λήμνο:τα στρατιωτικά κοιμητήρια του Ανατολικού Μούδρου και του Πορτιανού με πάνω από 1200 πεσόντες και το Μουσουλμανικό κοιμητήριο του Δυτικού Μούδρου με 170 θανόντες των Αιγυπτιακών Σωμάτων Εργασίας και 57 Τούρκους αιχμάλωτους . Ως ελάχιστος φόρος τιμής στους γενναίους των Anzac και στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας έχει στηθεί στην είσοδο του λιμανιού του Μούδρου ένα Αυστραλιανό μνημείο και έχει δοθεί επισήμως η ονομασία ” Anzac ” στις δύο οδούς που οδηγούν προς τα συμμαχικά νεκροταφεία.